Iedereen is een geboren ondernemer |

30 december 2014

Volgens de Dikke Van Dale die ik erfde van mijn vader, ben je ondernemend als je iets groots of moeilijks op je durft te nemen.  In die zin zijn we allemaal ondernemend geboren.

Want ga maar na: Als kind hebben we allemaal leren praten, lopen en sociale relaties aangaan, niet bepaald de gemakkelijkste vaardigheden. Dat ging letterlijk met vallen en opstaan, met blauwe plekken en ruzies, met vergissingen en ongemak. Maar geen van allen hebben we het opgegeven, al beschikten we niet over een stappenplan met strategische doelen en SWOT analyses. Allemaal hebben we onze eerste stapjes gezet zonder de richting te weten; pas later bleek te kunnen lopen wel handig als je ergens wilde komen.

Uit deze onstuitbare dadendrang en onverschrokken wil uit onze kindertijd om letterlijk en figuurlijk verder te komen, kunnen we ook nu nog inspiratie putten. De belangrijkste basis voor een ondernemer is WILLEN, DOEN en LEREN. Een innerlijke drijfveer zet je aan om stappen te nemen en je leervermogen stuurt je acties steeds bij.

Ga je onderuit? Probeer het opnieuw tot je een beter evenwicht hebt gevonden.
Gaat er iets fout? Leer de vaardigheden die je nodig blijkt te hebben om dat een volgende keer te voorkomen.Weet je niet hoe je iets aan moet pakken? Kijk om je heen, praat met anderen en doe daar je voordeel mee.

Is het zo simpel? Misschien niet. Maar wie er in is geslaagd om in de eerste jaren van haar leven zoveel lastige stappen te zetten zonder zich uit het veld te laten slaan, is ondernemend genoeg om daarna de hele wereld aan te kunnen.